Sztuka baristów: jak robić idealną kawę?
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem przemiany materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, aby oswobodzić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, który pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki buchania – dowiedz się znacznie więcej na stronie wina. Wina posiadają prócz tego niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym skutkiem fermentacji, ale hydrolizy pektyn (znajdujących się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Bo pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina zawierają sporo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych wypadkach się podgrzewa sok, by wyeliminować tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu ludzkiego.
1. Tutaj
2. Zobacz teraz
3. Kliknij tutaj
4. Przejrzyj
5. Sprawdź tutaj Sztuka baristów: jak robić idealną kawę?